Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με μέλη νησιωτικούς ΟΤΑ α' και β' βαθμού που ιδρύθηκε το 2006 και έχει ως καταστατικό σκοπό την επίτευξη της ισόρροπης περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του Ελληνικού νησιωτικού χώρου, με σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό και πολιτιστικό του περιβάλλον. Το ΔΑΦΝΗ διοικείται από 7μελές Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των νησιών-μελών του. Το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει το Διαχειριστή της Εταιρίας καθώς και τις αρμοδιότητες αυτού.

40 Νησιωτικοί Δήμοι, 1 Περιφερειακή Ένωση Δήμων και 3 Περιφέρειες συμμετέχουν σήμερα στο ΔΑΦΝΗ

Κύριοι άξονες δραστηριότητας

Οι κύριοι άξονες δραστηριότητας του ΔΑΦΝΗ συνοψίζονται ως εξής:

  1. Ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και των δομών αυτοδιοίκησης των νησιών, ώστε η λήψη αποφάσεων σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς τοπικά να καταστεί περισσότερο συμμετοχική.
  2. Προώθηση ολοκληρωμένων, καινοτόμων και έξυπνων λύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, της βιώσιμης κινητικότητας, της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων για τον περιορισμό και την προσαρμογή των νησιών στην κλιματική αλλαγή.
  3. Μόχλευση χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος των μελών του Δικτύου.
  4. Προώθηση επενδυτικών σχημάτων και πρακτικών διακυβέρνησης που προάγουν την καινοτομία και την κοινωνική ενσωμάτωση.
  5. Διατήρηση και προστασία του νησιωτικού περιβάλλοντος το οποίο αποτελεί βασικό οικονομικό πόρο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
  6. Στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και των μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
  7. Συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και σχήματα, που ευνοούν την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας.

Μέλη ΔΑΦΝΗ

Το ΔΑΦΝΗ έχει συνολικά 44 μέλη, εκ των οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιόνιων Νησιών (ΠΕΔ ΙΝ) και οι κάτωθι νησιωτικοί Δήμοι: Δήμος Αλοννήσου, Δήμος Ανάφης, Δήμος 'Ανδρου, Δήμος Αντιπάρου, Δήμος Αίγινας, Δήμος Αμοργού, Δήμος Αστυπάλαιας, Δήμος Θήρας, Δήμος Ιητών, Δήμος Καλύμνου, Δήμος Κέας, Δήμος Κιμώλου, Δήμος Κύθνου, Δήμος Κω, Δήμος Λευκάδας, Δήμος Λειψών, Δήμος Λέσβου, Δήμος Λήμνου, Δήμος Μήλου, Δήμος Μυκόνου, Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δήμος Νισύρου, Δήμος Πάρου, Δήμος Πάτμου, Δήμος Ρόδου, Δήμος Σικίνου, Δήμος Σερίφου, Δήμος Σαμοθράκης, Δήμος Σίφνου, Δήμος Σκιάθου, Δήμος Σκοπέλου, Δήμος Σύρου, Δήμος Σύμης, Δήμος Τήλου, Δήμος Τήνου, Δήμος Ύδρας, Δήμος Φολεγάνδρου, Δήμος Φούρνων-Κορσεών, Δήμος Χίου και ο Δήμος Ψαρών.


Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ συντονιστής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά»

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και παρουσία νησιών από όλη την Ευρώπη έλαβε χώρα στις 28 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης. Η εκδήλωση παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό κοινό την Πρωτοβουλία «Έξυπνα Νησιά», την οποία συντονίζει το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης 36 εκπρόσωποι νησιωτικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δικτύων και φορέων από όλη την Ευρώπη υπέγραψαν, παρουσία του Γενικού Διευθυντή για θέματα Ενέργειας Dominique Ristori, τη Διακήρυξη των Έξυπνων Νησιών, θεμέλιο λίθο της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά».

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας
Μια γιορτή μονοπατιών στην 'Aνδρο! - 23 Οκτωβρίου 2018
Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ συμμετείχε στη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών στην 'Aνδρο και γέμισε τις βαλίτσες του με νέες ιδέες, προκλήσεις και συνεργασίες. Η ποικιλότητα των συμμετεχόντων (ιδιώτες, μελετητές, επαγγελματίες του τουρισμού, εθελοντές, συλλογικότητες και σωματεία, ΟΤΑ και φορείς τους, εκπρόσωποι Υπουργείων και άνθρωποι που έχουν προσφέρει δεκαετίες πολύτιμο έργο στην ανάδειξη των μονοπατιών), δημιούργησε ένα γόνιμο έδαφος στην ανάπτυξη προβληματισμών, στην κατάθεση εμπειριών, στον εντοπισμό ελλείψεων και στην κατανόηση της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας.

2ο Φόρουμ «Έξυπνα Νησιά» - 14 Σεπτεμβρίου 2018
«6 Ευρωπαϊκά νησιά-πιλότους για την ενεργειακή μετάβαση επιλέγει η Κομισιόν»
Αυτό δήλωσε ο Jeppe Jensen, εκπρόσωπος της Γραμματείας για την «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» από το 2ο Φόρουμ «Έξυπνα Νησιά» που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου. Τα 3 νησιά έχουν ήδη επιλεγεί από την Κομισιόν και θα ανακοινωθούν εντός των ημερών ενώ για τα υπόλοιπα 3 αναμένεται προκήρυξη διαγωνισμού το αμέσως επόμενο διάστημα.

Προτάσεις για χρηματοδότηση στρατηγικής ανάπτυξης σε 7 νησιά μέλη - 10 Σεπτεμβρίου 2018
Η φυσική και η πολιτισμική κληρονομιά των νησιών αποτελούν ευαίσθητους τουριστικούς πόρους με την ήπια αξιοποίηση των οποίων δύναται να επιτευχθεί η διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Τους προηγούμενους μήνες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της έδωσε την ευκαιρία χρηματοδότησης έργων υποδομής μικρής κλίμακας για την προστασία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών μνημείων των νησιών της.

Μεταφορικό Ισοδύναμο - 9 Ιουλίου 2018


Σε ισχύ έχει ήδη τεθεί το μεταφορικό ισοδύναμο, δηλαδή η επιδότηση των μεταφορών σε 49 νησιά, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα ενταχθούν όλα τα νησιά της χώρας. Με το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν οι νησιώτες από τις μειώσεις στα κόμιστρα των επιβατών και των εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσον αφορά στις επιβατικές μετακινήσεις των δικαιούχων μονίμων κατοίκων των επιλέξιμων νησιών, ο διαδικτυακός ιστότοπος θα είναι πλήρως λειτουργικός στις 9 Ιουλίου: https://metaforikoisodynamo.gr/

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων - 6 Ιουλίου 2018
Εξαιρετικά εποικοδομητική ήταν η συζήτηση των εμπλεκόμενων φορέων που συμμετείχαν στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης» στο κτίριο της ΜΟΔ Α.Ε. την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018.

Αποστολή στους Λειψούς - 27 Ιουνίου 2018
Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Λειψών παρουσιάζει τη δυναμική μιας μελέτης περίπτωσης για την ανάπτυξη ενός «Υπαίθριου Μουσείου Φυσικής Κληρονομιάς» με περιηγητικές διαδρομές πεζοπορικού και ποδηλατικού ενδιαφέροντος. Αυτή είναι η πρόταση που ωριμάζει υπό την αγαστή συνεργασία του Δήμου Λειψών και του Δικτύου ΔΑΦΝΗ. Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση από το αναπτυξιακό εργαλείο του ΤΑΠΤΟΚ (CLLD Leader).

Τρία βραβεία για το WiseGrid!!! - 22 Ιουνίου 2018
Ο Ιούνιος ήταν αναμφίβολα ένας μήνας επιτυχιών για το WiseGrid_EU το οποίο κατάφερε να αποσπάσει 3 βραβεία σε 2 πολύ σημαντικές εκδηλώσεις. Όλους εμάς στο ΕΠΕΓΑ, το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ και την ομάδα του WiseGrid, η αναγνώριση αυτή μάς γεμίζει χαρά, ικανοποίηση αλλά και ευθύνη για να εργαζόμαστε συστηματικά προς την κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης των νησιών!

Αποστολή στην Πάτμο - 20 Ιουνίου 2018
Οι τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας, όπως είναι η σήμανση των μονοπατιών, των τοπικών αξιοθέατων και των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, σε μια περιοχή η οποία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της αλλά και στην αρτιότερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών της αποτελεί μία από τις υποδράσεις του Προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων».

Η ενεργειακή μετάβαση των νησιών στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΔΑΦΝΗ στις Βρυξέλλες - 14 Ιουνίου 2018
Οι καινοτόμες τεχνολογίες, το ρυθμιστικό/νομοθετικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να διευκολύνουν την υλοποίηση έργων βιώσιμης ενέργειας στα Ευρωπαϊκά νησιά ήταν το αντικείμενο συζήτησης που διοργάνωσε και συντόνισε το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ στις 6 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τη Βιώσιμη Ενέργεια EUSEW 2018 - Sustainable Energy Week.

Σημαντική Ευρωπαϊκή βράβευση του WiseGrid!! - 5 Ιουνίου 2018
Για εμάς στο ΕΠΕΓΑ και το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ που εργαζόμαστε για την υλοποίηση των καινοτόμων εφαρμογών του WiseGRID στην Κύθνο, καθώς και για τη διάχυση της γνώσης που θα παράξει το έργο στα Ελληνικά νησιά, η βράβευση αυτή μας ικανοποιεί και μας γεμίζει με δύναμη να συνεχίσουμε!

Vote for WiseGrid! Το Ευρωπαϊκό έργο WiseGrid υποψήφιο για το Βραβείο Κοινού!
Ένα από τα σημαντικότερα έργα στο οποίο συμμετέχουν το ΕΠΕΓΑ και το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ βρίσκεται ήδη στους 12 φιναλίστ και διεκδικεί την πρωτιά στα Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2018!!
Στηρίξτε το έργο, χαρίζοντας την ψήφο σας εδώ: https://eusew.eu/awards-public-vote

Η Πρωτοβουλία «Έξυπνα Νησιά» νικητής του Βραβείου Καινοτομίας στα Ετήσια Βραβεία Ενέργειας του Greek Energy Forum!! - 30 Μαΐου 2018
Το Greek Energy Forum προ ημερών διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία μία εξαιρετικού επιπέδου εκδήλωση στο Λονδίνο στις εγκαταστάσεις του Cass Business School του City University.
Τα μέλη του Φόρουμ βράβευσαν 7 προσωπικότητες και επιχειρήσεις με σημαντική διεθνή δράση στον τομέα της ενέργειας.

Το ΕΠΕΓΑ στο ManagEnergy Master Class! - 18 Μαΐου 2018
Το ManagEnergy αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε το 2002 για να βοηθήσει τοπικά και περιφερειακά ενεργειακά γραφεία από την Ευρώπη να ενισχύσουν την τεχνική τους κατάρτιση προκειμένου να μπορούν να ωριμάσουν έργα βιώσιμης ενέργειας προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανοιχτή συνάντηση στην Κύθνο - 28 Απριλίου 2018
Η ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύθνο την Παρασκευη 27/04 με αντικείμενο την ενημέρωση για την πρόοδο του έργου WiseGRID και τον από κοινού σχεδιασμό επόμενων βημάτων απέδειξε ότι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την τοπική ανάπτυξη αναδεικνύεται σήμερα πιο επίκαιρη και απαραίτητη από ποτέ.

Διεθνές συνέδριο "Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές & Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα"
Το Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου σε συνεργασία με το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ διοργανώνουν για 3η συνεχόμενη χρονιά το διεθνές συνέδριο με τίτλο "Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές & Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα". Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.smartports.gr

Έλα να αποκαλύψουμε τα μονοπάτια της Αντιπάρου - 18 Απριλίου 2018
Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ κατανοώντας το ρόλο των φυσικών και των πολιτισμικών πόρων ως μοχλού βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στοχεύει στην εξέλιξη των ήπιων μορφών τουριστικής δραστηριότητας στα νησιά. Ως εκ τούτου, σε συνεργασία με τους Δήμους μέλη του εργάζεται για την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας κάθε νησιού και για τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος τουριστικού προϊόντος.

Αποστολή στην ανοιξιάτικη Ανάφη - 5 Απριλίου 2018
Ο Δήμος Ανάφης αποτελεί ένα από τα νεότερα μέλη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων. Ταυτόχρονα αποτελεί το μέλος με το οποίο το ΔΑΦΝΗ πλέον αριθμεί το σύνολο των Κυκλάδων ως μέλη του.

Συμβουλευτική Επιτροπή Πεζοπορικών - Ορειβατικών Δραστηριοτήτων (Σ.Ε.Π.Ο.Δ.) Κυκλάδων, 20 Μαρτίου 2018
Στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων, στην Ερμούπολη της Σύρου, συνήλθε, το πρωί της Δευτέρας 19 Μαρτίου 2018, για πρώτη φορά η Συμβουλευτική Επιτροπή Πεζοπορικών - Ορειβατικών Δραστηριοτήτων (Σ.Ε.Π.Ο.Δ.) Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο.

Το ΔΑΦΝΗ σε ενημερωτική συνάντηση για την «Πρωτοβουλία Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» - 8 Μαρτίου 2018
Ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη ενημερωτική συνάντηση σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση των Ευρωπαϊκών νησιών που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.. Η συνάντηση οργανώθηκε σε συνεργασία με πολλές ακόμα Γενικές Διευθύνσεις, αναδεικνύοντας τις συνέργειες του ενεργειακού τομέα με το περιβάλλον, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη γαλάζια ανάπτυξη, την περιφερειακή πολιτική κ.ά..

Δελτίο Τύπου: Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων σε 10 νησιωτικούς Δήμους
Την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων σε 10 νησιωτικούς Δήμους με τη χρήση Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) προωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το Ευρωπαϊκό έργο STEPPING - Supporting The EPC Public Procurement IN Going-beyond.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Έξυπνα Νησιά & Έξυπνες Μικρές Πόλεις
Το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων - ΔΑΦΝΗ διοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Έξυπνα Νησιά & Έξυπνες Μικρές Πόλεις - Πολιτικές Τεχνολογίες, Χρηματοδοτικά Εργαλεία & Καλές Πρακτικές». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, Αθήνα.

Let's get MOTIVATEd! Για πόλεις βιώσιμες και πιο φιλικές για όλους! - 24 Ιανουαρίου 2018
Το Ευρωπαϊκό έργο MOTIVATE ξεκίνησε πλέον δυναμικά, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας.
Μέσω της συμμετοχικής πλατφόρμας MOTIVATE κάτοικοι και επισκέπτες 5 Μεσογειακών πόλεων καλούνται να καταγράψουν τις ημερήσιες διαδρομές τους, να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες μετακίνησης αλλά και να πουν τη γνώμη τους σχετικά με μελλοντικές παρεμβάσεις.

Ταξίδι στην Αμοργό του χειμώνα - 20 Δεκεμβρίου 2017
Η περιήγηση στην αμοργιανή ύπαιθρο, πέρα από μια δραστηριότητα αναψυχής, δύναται να αποτελέσει μια διαδικασία γνωριμίας με τις παραδοσιακές μεθόδους και εγκαταστάσεις αξιοποίησης των φυσικών πόρων του νησιού για την λειτουργία της τοπικής νησιωτικής οικονομίας.

Δελτίο Τύπου: Νησιά χωρίς πλαστική σακούλα - 15 Δεκεμβρίου 2017
Από την Τήλο έως τη Σαμοθράκη και από την Αλόννησο έως τους Λειψούς, μαθητές 49 νησιωτικών σχολείων συμμετείχαν στη δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που πραγματοποίησε το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων - ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης - Ε.Ο.Α.Ν. και την υποστήριξη των ΔΕΗ, ΕΕΑΑ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων - ΕΕΜΑ (European Week for Waste Reduction - EWWR).

Δελτίο Τύπου: Νησιά χωρίς πλαστική σακούλα - Κάνοντας την επαναχρησιμοποίηση πράξη
"Πριν το πετάξεις, σκέψου! Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ξανά;" Με αυτό το σλόγκαν το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ) και την υποστήριξη των ΔΕΗ, ΕΕΑΑ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες πραγματοποιεί το διάστημα 20-24 Νοεμβρίου δράσεις ευαισθητοποίησης σε 28 νησιά-μέλη του, μοιράζοντας πάνινες τσάντες σε 49 σχολεία και περισσότερους από 1700 μαθητές Γυμνασίων-Λυκείων!

Δελτίο Τύπου: Ενεργειακές Κοινότητες για βιώσιμη τοπική ανάπτυξη των νησιών - 14 Νοεμβρίου 2017
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την ενεργειακή μετάβαση σε πάνω από 1000 Ευρωπαϊκά μέχρι το 2030 και οι Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της Δημόσιας Ακρόασης που συνδιοργάνωσαν το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων - ΔΑΦΝΗ, συντονιστής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά», και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Δελτίο Τύπου: Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου ΔΑΦΝΗ - 25 Οκτωβρίου 2017
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου ΔΑΦΝΗ στις 23 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου. Η ομάδα του ΔΑΦΝΗ ήταν από το πρωί στη Σύρο δίνοντας το παρών στη συζήτηση για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των Κυκλάδων που διοργανώθηκε από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιού.
ΔΑΦΝΗ και ΜΟΔ ενώνουν τις δυνάμεις τους υπέρ των νησιών! - 18 Οκτωβρίου 2017
Η συνεργασία των δύο φορέων επισφραγίστηκε με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στο γραφείο της ΜΟΔ παρουσία του Διαχειριστή του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, κ. Κομνηνού και του Προέδρου της ΜΟΔ Α.Ε. κ. Παναγιώτη Πάντου.
Διεθνές Συνέδριο "Τουρισμός: Τάσεις, Προοπτικές και Επιπτώσεις στις Επιχειρήσεις και τους Προορισμούς"
Το φετινό Διεθνές Συνέδριο "Τουρισμός: Τάσεις, Προοπτικές και Επιπτώσεις στις Επιχειρήσεις και τους Προορισμούς" εστιάζει σε νέα εργαλεία και πρακτικές που μπορούν να καταστήσουν τον τουρισμό περισσότερο ανθρωποκεντρικό, απαντώντας στην ανάγκη για καινοτομία, δημιουργία εμπειριών και ισότιμη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Πόσες θεματικές αφηγήσεις και σχεδιασμοί δράσεων χωράνε σε ένα νησί 38 τ.χλμ; - 6 Οκτωβρίου 2017
Ένα μωσαϊκό βιώσιμων αναπτυξιακών δράσεων δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Δικτύου ΔΑΦΝΗ από το ταξίδι της στην Αντίπαρο, με βότσαλα από το υπό σύσταση πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο του Δεσποτικού, το σπήλαιο με τον αρχαιότερο σταλαγμίτη της Ευρώπης ηλικίας 45 εκατομμυρίων ετών, τα ηφαιστειακά και αποσαθρωμένα πετρώματα, τις αυτόχθονες οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών και τον τρύγο, τους υγροβιότοπους των μεταναστευτικών πουλιών, τη μεταλλευτική ιστορία, τους αιωνόβιους άρκευθους, το κάστρο και τον παραδοσιακό της οικισμό, την κορυφή με τη θέα σε 15 νησιά, τους ανεμόμυλους, το πανηγύρι στο ξωκλήσι της Φανερωμένης, το θρυλικό κάμπινγκ και το ηλιοβασίλεμα.
Μικρές κοινότητες, μεγάλες ιδέες! - 30 Σεπτεμβρίου 2017
Αυτός ήταν και ο τίτλος του φετινού συνεδρίου CIVITAS Forum που πραγματοποιήθηκε 27-29/9 στο Torres Vedras της Πορτογαλίας. Εκατοντάδες φορείς και ειδικοί στη βιώσιμη κινητικότητα από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν σε ένα 3ήμερο συνέδριο, όπου μέσω παρουσιάσεων, διαδραστικών workshops και νέων εφαρμογών παρουσίασαν και αντάλλαξαν συμπεράσματα και προτάσεις για το πως μπορεί η βιώσιμη κινητικότητα να προωθηθεί αποτελεσματικότερα σε πόλεις κάθε μεγέθους.
Δίκτυο ΔΑΦΝΗ και Πρωτοβουλία "Έξυπνα Νησιά" στο 1ο Φόρουμ "Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά" - 23 Σεπτεμβρίου 2017
Ο Διαχειριστής του Δικτύου ΔΑΦΝΗ Κώστας Κομνηνός συμμετείχε ως ομιλητής στο Εναρκτήριο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» που διοργανώθηκε στα Χανιά, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Επιτρόπου για το Κλίμα και την Ενέργεια Miguel Arias Cañete.
Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νήσων - 15 Σεπτεμβρίου 2017
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νήσων (ESIN) διοργάνωσε την ετήσια συνάντησή της σε συνεργασία με το Orkney International Science Festival στο Όρκνεϊ της Σκωτίας μεταξύ 11 και 13 Σεπτεμβρίου.
Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ παρουσιάζει τη νέα πρωτοβουλία: CIVINET CY-EL - 12 Σεπτεμβρίου 2017
Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ παρευρέθηκε στην Ημερίδα με θέμα "Βιώσιμη αστική κινητικότητα στους ΟΤΑ" που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου υπό τη διοργάνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Smart Islands Education - 26 Αυγούστου 2017
Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία New Wrinkle, την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και το Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems οργάνωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Smart Islands Education".
Η Πολιτική Διακήρυξη για τα Ευρωπαϊκά Νησιά είναι γεγονός! - 20 Μαΐου 2017
Η 18η Μαΐου 2017 αποτελεί ορόσημο για τα Ευρωπαϊκά νησιά και για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη μετάβαση της Ευρώπης προς μια οικονομία χαμηλή σε άνθρακα, βιώσιμη και συνεκτική.
Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ στη Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ - 8 Μαΐου 2017
Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ συμμετείχε στην 41η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) που έλαβε χώρα στις 6 Μαϊου στη Σκύρο.
Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ στο διεθνές συνέδριο Smart Islands World Congress - 23 Απριλίου 2017
Στις 20 και 21 Απριλίου το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο Smart Islands World Congress, στο νησί της Μαγιόρκα (Βαλεαρίδες) όπου παρουσίασε τις προκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες των Ελληνικών νησιών να υλοποιήσουν έργα που χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες και μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης τοπικά
Δράσεις για τα έξυπνα νησιά στην Ελλάδα - 1 Αυγούστου 2016
Επισκόπηση των δράσεων του Δικτύου ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου σχετικά με την προώθηση της στρατηγικής των Έξυπνων Νησιών - Ενημερωτικό Δελτίο Τεύχος 1
1ο Φόρουμ «Έξυπνα Νησιά» - Μια σημαντική Ελληνική πρωτοβουλία - 24 Ιουνίου 2016
Με την παρουσία 40 περίπου εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών νησιών από την Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία και Κροατία πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Ιουνίου στην Αθήνα το 1ο Φόρουμ για τα Έξυπνα Νησιά με πρωτοβουλία του Δικτύου Αειφόρων Νήσων - ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου.
Ανάδειξη και προώθηση της Κύθνου ως «Έξυπνο Νησί» - Επίσκεψη Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) - 17 Μαΐου 2016
Την Τρίτη 17 Μαΐου την Κύθνο επισκέφθηκε επταμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΟΚΕ με τίτλο "Έξυπνα Νησιά στην Ευρώπη". Η επίσκεψη οργανώθηκε με την αρωγή του Δικτύου Αειφόρων Νήσων - ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου.
Στρατηγική συνεργασία των Ευρωπαϊκών Νησιών

Με το συντονισμό του Δικτύου Αειφόρων Νήσων - ΔΑΦΝΗ νησιά από όλη την Ευρώπη (Εσθονία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Σκωτία, Κανάρια, Μαδέιρα, Μάλτα, Κύπρο, Ιόνιο, Αιγαίο, αλλά και η Κρήτη) συνεργάζονται στρατηγικά με στόχο να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διοίκησης και να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων τοπικής σημασίας που αποτελούν μέρος του ενεργειακού τους σχεδιασμού.
Τα Ελληνικά νησιά δείχνουν το δρόμο για το Σύμφωνο των Νησιών φτάνοντας τους 33 υπογράφοντες - 1 Ιουλίου 2015
Στις 25 Ιουνίου 2015, εκλεγμένοι εκπρόσωποι οκτώ νησιών-μελών του Δικτύου ΔΑΦΝΗ ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες και κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσχώρησαν στο Σύμφωνο των Νησιών (ΣτΝ) ανεβάζοντας τον αριθμό των ελληνικών συμμετοχών στους 33 (τριάντα νησιά και τρεις νησιωτικές περιφέρειες).
Αποτελέσματα 2ης Γενικής Συνέλευσης Δικτύου ΔΑΦΝΗ - 27 Ιουνίου 2015
Στην δεύτερη ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου ΔΑΦΝΗ που έγινε στις 27 Ιουνίου 2015, αποφασίστηκε η διεύρυνση του Δικτύου ώστε να συμπεριληφθούν και τα νησιά του Ιονίου. Έτσι η επωνυμία του ΔΑΦΝΗ μετατρέπεται στο εξής σε: Δίκτυο Αειφορικών Νήσων Αιγαίου και Ιονίου.
Συνέδριο SMILEGOV στις Βρυξέλλες - 24 Ιουνίου 2015
Στις 24 Ιουνίου 2015 έλαβε χώρα στο κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες το τελικό συνέδριο του έργου SMILEGOV. To SMILEGOV είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο που διήρκησε από το 2013 ως το 2015 και διαχειριστής του ήταν το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ.
Διεθνές συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης»
Με μεγάλη επιτυχία το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων - ΔΑΦΝΗ διοργάνωσε στην Αθήνα διήμερο διεθνές συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης», με κεντρικό ομιλητή τον Dominique Ristori, Γενικό Διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτέλεσε συνάντηση υψηλού επιπέδου για τις εταιρείες δικτύων και ενέργειας, τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών, τις ρυθμιστικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές.